En protese er et hjælpemiddel, der erstatter en legemsdel.

Proteser

Armproteser

Underbensproteser 

Lårbensproteser 

Knæledsproteser

Ankelledsproteser

Hofteledsproteser

Armproteser

En armprotese har flere funktioner. For nogle er armprotesen et praktisk redskab, som hjælper til at gøre hverdagen lettere. For andre er det vigtigste den kosmetiske fremtoning. 

Man kan dele armproteser op i 3 undergrupper:

Den kosmetiske armprotese  

Her er der ingen gribefunktion. Protesen kan dog bruges til at støtte og fiksere ting. Den kan fremstilles i alle farvenuancer, og kan fremstå meget naturtro.

Den mekaniske armprotese 

Her er der en manuel gribefunktion, som aktiveres ved hjælp af “seletøj”, som går bag om ryggen til modsatte skulder. Når modsatte skulder presses frem aktiveres grebet. Der kan monteres forskellige redskaber på protesen, eksempelvis en krog eller en hånd. 

Den myoelektriske armprotese  

Her er gribefunktionen styret vha elektroder, som opfanger de små elektriske signaler fra musklerne på den tilbageværende armstump. Elektroderne sender signalet videre til hånden, som derved åbnes eller lukkes. En myoelektrisk armprotese slider ikke på skulderpartiet, som en mekanisk protese, og man kan derved undgå følgeskader efter mange års brug. Denne protesetype er tungere end mekaniske og kosmetiske armproteser.

Benproteser

En benprotese kan afhjælpe den funktionsnedsættelse, der følger efter en benamputation. Den amputerede får igen mulighed for at gennemføre dagligdags aktiviteter, herunder at genvinde sin gangfunktion. Selv om man eventuelt ikke længere har en gangfunktion, kan det stadig være en fordel med en protese, f.eks. i forbindelse med forflytninger, samt af kosmetiske årsager.

En benprotese kræver løbende justeringer, for at den gode pasform kan opretholdes. Benstumpen ændrer sig betydeligt i det første år efter amputationen, da muskelmassen aftager. Selv efter det første år ændrer benstumpen facon, men nu i et langsommere tempo. Derfor er det vigtigt, at protesebrugere har mulighed for, at få foretaget justeringer af deres protese når behovet opstår.

Hos Bandagist Vest kan du for det meste få en tid med blot én dags varsel.

 

Benproteser kan fremstilles, så de opfylder de fleste af de krav, som brugeren stiller. Med nutidens moderne materialer og komponenter kan man bygge proteser, som genskaber funktionsniveauet hos den enkelte bruger.

Hos Bandagist Vest fremstiller vi både almindelige mekaniske proteser og avancerede elektroniske proteser med eksempelvis computerstyrede knæled og energilagrende fødder.

Kosmetikken på en benprotese kan udføres i et utal af forskellige varianter ud fra den enkelte patients ønske. Nogle vil have en neutralt udseende protese, som ligner et normalt ben, og andre vil gerne have en protese med et mere personligt præg. Der er næsten ingen grænser for, hvilket mønster protesehylsteret kan udstyres med. 

Banevænget 7B, 7500 Holstebro 
Tlf. 32 10 80 20 // kontakt@bandagistvest.dk 
  • Facebook - Hvid Circle
Fremstilling af benprotese