top of page
HÅNDSYET FODTØJ

Håndsyet fodtøj

Håndsyet fodtøj fremstilles helt individuelt til den enkelte bruger. Vi benytter os af gipsafstøbninger af fødderne, for at sikre den helt rigtige pasform. Disse afstøbninger bliver modelleret og omdannet til læster, hvorpå skoene bygges. Ud over pasformen, som naturligvis er meget vigtig, så er det ligeledes vigtigt at ydersålen udformes korrekt, så afviklingen hen over foden bliver så optimal som muligt. Processen med at tilpasse ydersålen foregår i tæt samarbejde med brugeren i forbindelse med prøve og udlevering af fodtøjet. 
Moderne håndsyet fodtøj kan fremstilles i mange flotte, nutidige modeller, som designmæssigt ligger langt fra forestillingen om gammeldags ortopædisk fodtøj. Der er stort fokus på design og visuelt udtryk, da dette er meget vigtigt for brugeren. Med dette sagt så vil fodtøjets udformning altid afspejle føddernes facon og behov for stabilitet, da det vigtigste ved håndsyet fodtøj er funktionen. Uden den rigtige pasform og funktion har håndsyet fodtøj ingen berettigelse.
Valget af model foregår derfor i tæt samarbejde mellem brugeren og bandagisten/skomageren. Det er vigtigt at følge klinikerens vejledning, da modelvalget kan have stor indflydelse på fodtøjets funktion. Der kan være behov for at gå op over anklen for at give tilstrækkelig stabilitet, ligesom valget af åbning og lukkesystem kan have indflydelse på funktionen. Brugeren kan vælge farve ud fra de tilgængelige skindtyper.


Årsagerne til at anvende håndsyet fodtøj kan være forskellige.

•    Deforme fødder som gør det umuligt at benytte almindeligt fodtøj
•    Alvorlige fejlstillinger i fødder og/eller ankler, som kræver meget stabilt fodtøj for at give en tilfredsstillende gangfunktion
•    Fodsår der skal aflastes for at forebygge amputation
•    Brug af fodkapsler/ankel-fodortoser som fylder for meget til at kunne være i almindeligt fodtøj

HÅNDSYET FODTØJ
bottom of page