top of page

Fodkapsler

En fodkapsel er en ankel-­fod ortose (AFO). AFO skinner udformes både som dag­- og natskinner. Skinnerne laves efter en gipsafstøbning af brugerens underben og fod, og brugeren kan selv bestemme farve og mønster på den færdige ortose.

Dagskinner er bl.a. designet til at forbedre gangfunktionen. Dette opnås ved at kontrollere ankelleddets bevægelse, og stabilisere foden i en normal stilling. Dagskinner kan laves med eller uden ankelled. En dagskinne skal bruges sammen med en sko, og er derfor udformet til dette. Dagskinner kan også laves til brug i ståstativ. I disse tilfælde kan skinnerne laves med en stabil skridsikker sål, så det ikke er nødvendigt at benytte sko sammen med skinnerne.

Natskinner er designet til at afspænde muskler og sener, og derved modvirke fx spidsfodsstilling eller valgusstilling. Natskinner skal ikke bruges sammen med sko, og er derfor udformet anderledes end dagskinner. Natskinner laves oftest uden ankelled, men i nogle tilfælde kræves en dynamisk skinne, hvor man gradvist kan øge afspændingen af musklerne ved hjælp af et fjederpåvirket led.

bottom of page